Een prachtige wedstrijd, dat was het KWPN Kampioenschap voor 5-jarige eventinpaarden. Niet alleen het weer werkte mee, maar ook het sterke deelnemersveld zorgde voor een mooie strijd om de titel. Als winnaar uit de bus kwam Jolig W. die keurig werd voorgesteld door Renske Kroeze. Het was Renske haar eerste overwinning in dit kampioenschap. Fokker Jan Greve ging, net zoals vorig jaar, wederom aan kop én had ook de reservekampioen Jeu de Blanc W.

Voor het eerst werd het KWPN Kampioenschap verreden tijdens de internationale eventingwedstrijd Renswoude Horse Trials. De wedstrijd was open voor alle stamboeken en in totaal namen 23 vijfjarigen en daarvan 19 KWPN’ers deel. De eerste acht plaatsen waren voor KWPN-gefokte paarden.

De paarden werden voorafgaand aan het springparcours onder de man beoordeeld door twee juryleden op de gangen van het paard. Vervolgens startte het springparcours en vanuit daar sprongen de deelnemers met hun paarden ‘de ring uit’, regelrecht het crossparcours in. Een uitdagende cross waar de jonge eventers goed hun talenten konden laten zien.

Quidaro -zoon Jolig W (reg A D-OC Sterradonna uit Mermus R) kreeg een 9 voor de kwaliteit van de galop en 8,5’en voor de techniek en balans in het terrein en op de sprong en voor de inzet en rijdbaarheid. Renske: “Jolig pakte ontzettend goed aan en liet zich goed zien. Dit jaar staat verder in het teken van opleiden.” Op de vraag aan Jan Greve of dat winnen ooit verveeld antwoordde hij: “Nee, winnen verveelt nooit. Het is altijd mooi om te zien wanneer een fokproduct het goed doet in de sport. Het paard dat tweede werd, Jeu de Blanc, is als jong paard naar Duitsland gegaan en was ik uit het oog verloren. Heel mooi om het paard dan hier weer tegen te komen en vooral met dit resultaat.”

Fibonnaci-zoon Jeu de Blanc W. (D-OC uit Enela-Heleen stb van Albaran) werd onder Katja Weiman tweede gevolgd door Sanne de Jong en haar Foreign Affair-zoon Joshuay MBF (uit Fernaccy MBF stb-ext van Quasimodo van de Molendreef, fokker A.G.C. Verkerk uit Hoofddorp).

Eén van de juryleden was de Zweedse Klingspor: “Dat het KWPN fijne eventingpaarden voortbrengt weet ik natuurlijk van de internationale wedstrijden. Dat zag ik ook vandaag weer terug. We hebben verschillende hele fijne paarden gezien die in de toekomst zeker door kunnen groeien naar de internationale sport.”

(c) KWPN