Keuringen

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden bij Paardenkliniek De Watermolen bestaat uit het keuren van paarden en pony’s voor binnen- en buitenland. Dit wordt meestal gedaan in het kader van aan- en verkoop, maar ook t.b.v. diverse veilingen (o.a. de KWPN Select Sale) of voor de verzekering van uw paard. Onze dierenartsen zijn erkend keuringsdierenartsvoor paarden en dat betekent dat het advies van de dierenarts direct wordt overgenomen door de meeste paardenverzekeringen. Een volledige keuring bestaat uit een klinisch deel en een röntgenologisch deel. Beide onderdelen kunnen ook los van elkaar gedaan worden.

Klik hier voor een video van een keuring

KLINISCHE KEURING
: Er wordt een algemeen onderzoek gedaan om een indruk te krijgen van verschillende organen, met name hart en longen. Vervolgens wordt het bewegingsapparaat bekeken op de verharde ondergrond en worden er buigproeven van alle benen gedaan. Na het bekijken van de beweging aan de longe op de zachte bodem, worden de buigproeveneen keer herhaald en wordt er nog een keer geluisterd naar hart en longen. Verder worden ogen en gebit geïnspecteerd op eventuele afwijkingen. Bij sportpaarden in hogere prijsklasse is het aan te bevelen het paard ook onder het zadel te beoordelen, dit na overleg met eigenaar en koper.

LARYNGOSCOPIE: Bij de klinische keuring kan men ook in de neusholtes en keel laten kijken of hier geen afwijkingen voorkomen, zoals cornage (verlamming van een stemband), of om te zien of het paard hieraan geopereerd is geweest. Dit doen we met behulp van een scoop, die aangesloten is op een monitor zodat u zelf kunt meekijken. Paardenkliniek De Watermolen is bevoegd om officiële DVD’s te maken van de laryngoscopie van uw hengst in het kader van cornageonderzoek voor de selectie van de KWPN-hengstenkeuring.

RÖNTGENOLOGISCHE KEURING
: Het in beeld brengen van de benige delen van het paard wordt gedaan met digitale röntgenfoto’s. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat we de beelden gemakkelijk kunnen mailen naar bv. dierenartsen in het buitenland, zodat ze daar snel beoordeeld kunnen worden als het gaat om verkoop naar het buitenland. Bij de röntgenologische keuring wordt de kwaliteit van o.a. de hoefkatrol beoordeeld en wordt er gekeken of er geen sprake is van een afvlakking of botfragmentjes (‘chips’) in de verschillende gewrichten (OC met of zonder fragmentatie).

ECHOGRAFIE: Echografie wordt aangeraden bij de keuring van sportpaarden in de hogere prijsklassen. Gezien de toenemende overtuiging dat kreupelheden uit weke delen voorkomen, kunnen we met behulp van echografie pezen, tussenpezen, aanhechtingen en oppervlakkige buigers goed in beeld brengen, net als nek, hals- en rugwervels.

In het kader van fokkerijscreening is Paardenkliniek De Watermolen bevoegd om röntgenbeelden te maken uw merrie voor de PROK-keuring en van uw hengst voor de hengstenselectie van het KWPN.

Na een keuring ontvangt u een officieel keuringsrapport, waarop alle bevindingen van de klinische en röntgenologische keuring staan, en kunt u een CD met de gemaakte foto’s meenemen.