Orthopedie

Orthopedie heeft alles te maken met afwijkingen aan de botten, spieren of gewrichten, kortom het bewegingsapparaat. Met andere woorden: ‘Het paard is kreupel’.
Kreupelheid is eigenlijk de meest voorkomende aandoening van een paard en het stellen van de juiste diagnose (oorzaak) is dus erg belangrijk. Alleen door een grondig kreupelheidsonderzoek kan het probleem bij het paard op juiste wijze worden aangepakt, vandaar dat De Watermolen uitgebreide faciliteiten heeft om dit optimaal te onderzoeken. Er is ruimte om op de harde ondergrond te draven en buigproeven te doen, een longeerpaddock, verschillende rijbanen en een overdekte rijhal.

Een kreupelheidsonderzoek is globaal opgebouwd uit:

  1. Klinisch onderzoek: Het paard wordt gemonsterd en er worden vaak buigproeven gedaan. Indien nodig wordt er ook gekeken naar de beweging op de zachte bodem. Soms kan het nodig zijn om het paard ook onder het zadel te bekijken, omdat sommige problemen met name dan zichtbaar worden.
  2. Localisatie van het probleem: Dit wordt gedaan met behulp van verdovingen van bepaalde gebieden/gewrichten.
  3. Zoeken naar de oorzaak van het probleem: Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld digitale röntgenapparatuur of echografie.
  4. Behandelen van de oorzaak: Het belangrijkste onderdeel! Er zijn zeer veel verschillende behandelmogelijkheden van de verschillende kreupelheden, variërend van rust, medicinale behandeling, shockwave therapietot uitgebreide chirurgie.

Vanzelfsprekend is De Watermolen thuis op gebied van moderne behandelmethodes, waaronder stamceltherapie, chemotherapeutische behandeling van sarcoïden en Arthramid Vet. Verder wordt er gebruik gemaakt van bewerkte eigen bloedpreparaten, zoals IRAP en PRP, ten behoeve van peesblessures, ontstoken peesschedes en gewrichtsontstekingen.

Er is wekelijks een vakkundig hoefsmid aanwezig. Heeft uw paard aangepast beslag nodig, dan kan dit ter plekke verzorgd worden.

Voor meer informatie omtrent de mogelijkheden kunt u van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 uur en 17.00 uur telefonisch contact met ons opnemen (053-5721234).