Shockwave

Shockwave wordt geruime tijd toegepast in de humane geneeskunde. Naast het oorspronkelijke doel voor het verbrijzelen van nierstenen, worden ook diverse orthopedische problemen aangepakt met shockwave therapie zoals slecht helende fracturen (delayed union of non union), tenniselleboog en hielspoor. Shockwave therapie wordt ook toegepast bij de behandeling van peesproblemen. Zoals zo vaak wordt in de veterinaire geneeskunde overgenomen wat in de humane geneeskunde met goed resultaat wordt gebruikt. In de paardengeneeskunde wordt shockwave voornamelijk gebruikt in de orthopedie.

Enkele aandoeningen die met shockwave behandeld kunnen worden zijn:

  • stressfracturen van de pijp
  • aanhechtingsproblemen van pezen en ligamenten (insertidesmopathie, high – – suspensory desmitis)
  • rugklachten
  • peesklap (tendinitis)

Wat is shockwave?
Shockwaves zijn hoog-energetische geluidsdrukgolven die worden opgewekt in een generator en via een ‘applicater’ in het te behandelen weefsel worden overgebracht. Ze zorgen voor stimulatie van de celdeling, stimulatie van bepaalde receptoren op de oppervlakte van de cellen en zorgen t.h.v. de aanhechting van pezen en ligamenten na behandeling voor een verhoogde doorbloeding, met een sneller herstel en een pijnstillend effect als resultaat.

Op Paardenkliniek De Watermolen wordt de shockwave therapie al vele jaren met goede resultaten toegepast bij met name peesproblemen. Mocht u meer willen weten over deze therapie neem dan contact met ons op (053-5721234).